Så här i semestertider lämnas många hus tomma – tyvärr får vissa oönskat besök hemma under tiden de är borta. I våra Gladö kvarn-Facebookgrupper har några lagt in inlägg där de berättat att de sett bilar och människor som man misstänker varit här och rekat. Därför kommer här lite information och tips på saker du kan göra själva, saker vi som område kan göra för att hjälpa varandra samt info om vad du ska göra om inbrott sker. All info är hämtad från den senaste grannsamverkansrapporten.

Polisens tips om/när du ska iväg på semester och lämna huset hittar du nedan. Det viktigaste menar Polisen är att meddela någon granne som är hemma och kan kolla till ditt hus om du själv är bortrest. Det är oftast de insynsskyddade baksidorna som drabbas. I övrigt är deras tips på förebyggande åtgärder:

 • Sätt på fönsterlås
 • Sätt brytskydd på dörrar
 • Skaffa rörelsestyrd belysning
 • Skaffa timerstyrd belysning
 • Klipp ner buskar/träd för ökad insyn
 • Lås fast stegar och plocka undan möbler eller annat som kan användas att klättra på
 • Hjälp varandra med tex gräsklippning och tillsyn av bostad
 • Dna-märk värdeföremål

Allmänna förebyggande tips som alltid gäller:

 • Lås alltid alla lås när du lämnar hemmet, även för korta stunder.
 • Stäng alltid låskåpan om du bor i lägenhet med brevinkast i dörren, så att tjuven inte kan använda sig av låsslunga.
 • Sätt timer med oregelbunden tidsinställning på belysning och ev. radio.
 • Förvara stöldbegärlig egendom såsom smycken, pengar, pass, läsplattor m.m. på ett betryggande sätt. Gör det svårt för tjuven att hitta värdesaker!
 • Personer som ringer på dörren utan att kunna uppge ett legitimt skäl eller beter sig märkligt när man upptäcker att någon är hemma. Misstänker du att personen rekognoserar för inbrott, observera vart personen tar vägen och meddela polisen direkt!
 • Installera/aktivera eventuell spårningsfunktion i mobiltelefoner och surfplattor. Och meddela polisen ATT funktionen finns, vid ett eventuellt inbrott.

* * *

Info om inbrott i länet i juni:

Av de 18 anmälningarna har 4 uppgivit att de har larm installerat och aktiverat. Tack vare ett larm så kan en gärningsman gripas (Masmovägen). Ett annat har gjort att tjuven endast sökt igenom de två rum som är olarmade. Vid ett tillfälle gick larmet till en privat mobil som vid tillfället ingen hade uppsikt över, så larmet uppdagades några timmar senare. Ett inbrott fullbordat trots larm. Larmfirman kan se på kamerabilder att en person är i huset, men har lämnat innan polis/väktare kommer till platsen.

Totalt i hela Sthlms län har det anmälts 382 inbrott i bostäder, varav 286 är inskrivna som fullbordade. I 11 av ärendena finns i nuläget misstänkta inskrivna (11 olika personer),2 av de misstänkta i 2 av Huddinges ärenden i nuläget. I juni förra året var det 583 anmälda brott i länet, varav 451 fullbordade inbrott. Inbrotten minskar i hela landet. I rapporten har de sammanställt inbrottsstatistik (anmälningar) för juni:

SIFFROR: 18 anmälningar gjorda i juni totalt. Samt en anmälan gällande inbrott eller olaga intrång i fritidshus. Villa/radhus: 12 fullbordade, tre försök. Lägenheter: två fullbordade samt ett försök. (Förra året samma period anmäldes 12 inbrott varav sex var fullbordade).

NÄR? Sex anmälningar gäller dagtid, fem kvällstid, två nattetid samt fem okänd tid på dygnet då fastigheten varit obevakad under ett eller flera dygn.

HUR? Det blir en förkortad sammanställning denna månad pga semestertider. Ingångsvägarna är rätt jämt fördelade mellan fönster, ytterdörrar och altan/balkongdörrar. Vid två tillfällen har tjuvarna fått tillgång till stege och tagit sig in med hjälp av den. Även en säkerhetsdörr är uppbruten till en lägenhet. Ett av tillfällena som anmälts som försök så har ngn känt på dörrhandtaget, men lämnade utan att ta sig in (boende hemma och dörren var låst).

GODS SOM STJÄLS: Främst smycken.

OBS! Tänk på att försäkringsbolagen inte ersätter någon större summa när det gäller kontanter. Förvara ALDRIG dina spar- eller semesterpengar hemma.

* * *

Besök gärna polisens hemsida. Där kan du tex söka information om MärkDNA, göra vissa polisanmälningar, lämna tips (det går även att bifoga filer med tex foton) eller boka tid för att göra pass, välkomna in för ett besök! Snabblänk för tipsformulär till polisen i Sthlms län >

* * *

OM DU UPPTÄCKER ETT INBROTT:

Ring 114 14 och be att få bli kopplad till kommunikationscentralen (polisradion) ifall det är något som pågår just nu och som en polisbil kan ha möjlighet att kolla upp direkt. Tex några som ni tror rekar för brott i ert område.

Ring 112 om det gäller ett pågående (eller nära förestående) brott. Eller tjuvar som springer från ett nyupptäckt inbrott.

OM DU HAFT INBROTT:

Ring polisen direkt om ni upptäcker inbrott, i normalfallet kommer polis till platsen för teknisk undersökning inom 48 timmar, även om själva anmälan tas upp per telefon (om det inte är pågående brott, då tas anmälan upp på plats). Ju snabbare vi får kännedom om brottet desto snabbare kan vi komma och säkra eventuella spår. STÄDA EJ innan ni pratat med polis!

Ring 114 14 (säg tips) om det är något som har hänt och som ni i efterhand kommer på att ni vill tipsa polisen om, då blir ni kopplade till en tipsmottagare som skriver ner det ni säger och förmedlar via mail internt inom vår organisation till de som kan vara berörda av tipset.

Eller maila in tipset till: registrator.stockholm@polisen.se (brevlådan avläses vardagar kontorstid, övrig tid ring för att få kontakt med polisen!) Det finns även ett enkelt tipsformulär på www.polisen.se.

* * *

ÖVRIG INFO: 

Oseriösa hantverkare

Säsongen är igång sedan länge, för kringresande hantverkare som erbjuder allehanda jobb, t.ex. plattläggning, asfaltering och takomläggning. Läs nedan punkter innan du anlitar någon.

 • Betala aldrig i förskott.
 • Se till att den du anlitar har svensk F-skattesedel.
 • Mer upplysningar om detta kan man få via Skatteverket telefon: 0771-567 567.
 • Begär referenser.
 • Begär identitetshandlingar.
 • Kontrollera bolagsuppgifter via Bolagsverket telefon: 0771-670 670.
 • Upprätta juridiskt hållbara kontrakt.
 • Låt inte arbetet påbörjas utan att ni klarat ut alla detaljer.

Cykelstölder

Nu sker väldigt många cykelstölder. Här kommer några tips på vad du kan göra innan det är för sent. 69 anmälda stulna cyklar i Huddinge enbart i juni.

 • Lås cykeln med ett certifierat cykellås eller hänglås och kätting i klass 2.
 • Lås helst fast cykeln i ett fast föremål även utanför hemmet.
 • Parkera cykeln så öppet som möjligt, på en plats där det rör sig mycket folk.
 • Märk och registrera din cykel med hjälp av DNA-märkning och/eller Stöldskyddsregister.
 • Notera eller fotografera cykelns RAM-nummer så att du har det i samband med polisanmälan om cykeln skulle bli stulen.
 • Lås in cykeln när du inte använder den.
 • Var noggrann när du köper en begagnad cykel. Om du köper en stulen cykel riskerar du att få återlämna den utan att få köpeskillingen tillbaka. Du kan inte längre hävda att du har köpt något i god tro.
 • Om du har en dyrare cykel måste du ha en tilläggsförsäkring som komplement till din ordinarie hemförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information.

* * *

Båtmotorstölder

Båtsäsongen är i full gång, så även båtmotorstölder. Även om två ligor gripits i länet senaste tiden så fortsätter de organiserade stölderna.

Oftast sker de på följande sätt: Gärningsmännen rekar vid hamnar och bryggor, oftast genom att låtsas fiska. De tar sig sedan till en fritidsbåtsbrygga nattetid. Om det är låst grind så simmar de ut, ofta iklädda våtdräkter. De klipper eller skär med vinkelslip upp kätting eller lås mellan båt och brygga, ofta tar de 2-3 båtar samtidigt och kopplar ihop med tampar. Den första båten paddlar de i med de andra båtarna på släp, eller använder en elmotor för att inte röja sig. De transporterar båtarna till en ”slaktplats” – en mindre strand med dålig insyn. Där skruvas eller skär med vinkelslip fästena till motorerna och man tillkallar ett fordon för att lasta på motorerna. Själva båtarna dumpas sedan eller skickas ut i vattnet (det förekom en sådan stöld av båtmotor i Orlången helgen 7-8 juli (Lännav)).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s