Hej alla fina Gladöbor!

Vad sker just nu i VA frågan? Va gruppen har haft ett möte med Högmora och sen hade styrelsen möte och pratade lite om vad vi kan/ ska göra inför årsmötet.

Detta har skett:

*KF beslut 2018 12 17 är överklagat av 210 privatpersoner och Gladö kvarns fastighetsförening. Yrkande om inhibition avslagen men är nu överklagad av Susanne Quarfot till både förvaltningsrätten och kammarrätten. Detta för att förhala processen. Själva målet beräknas ta 4- 6 månader. Anna Sundberg är kontaktperson och bistår rätten med ev information.

*Anna Sundberg och Helena Lundstedt har från föreningen skrivit en förfrågan till Centrum för rättvisa. Centrum för rättvisa har bett om mer uppgifter, de tycker att detta är intressant men behöver rent juridiskt titta på vad de har att gå på och isf vilket fokusområde de kommer använda. De jobbar ideellt och tar sig an få fall per år. Nu håller vi tummarna.

*Flera av våra medlemmar har kontaktat Villaägarna för råd.

*Pelle Johansson har skrivit följande brev till Kommunstyrelsen:

Bäste kommundirektör Bengt Svenander!

Vi sitter här några fastighetsägare och läser informationsbrevet från Huddinge kommun gällande höjd va-avgift. Frågan vi ställer oss är om detta kan vara riktigt?

Då konsekvenserna av beslutet i Kommunfullmäktige i december får orimliga konsekvenser för oss fastighetsägare i etapp 3 i Gladö kvarn, vill vi med dessa rader försäkra oss om att informationen vi fått är riktig.

Ombyggnaden i Gladö kvarn skulle vara klar 2016. Senaste uppgifterna från kommunen är att det blir klart 2023. Alltså minst sju år försenad!

Anledningen till förseningen är inte orsakad av oss boende i området, utan är en konsekvens av kommunens planering och hantering.

Området delades in i fyra etapper för att hålla kostnaderna nere.
Efter att projektet startat insågs misstag i planeringen och vi i etapp 3 placerades som sista etapp.
Detta har fått både ekonomiska och praktiska negativa följder, där permanentboende bland annat behövt bekosta tillfälliga VA-lösningar i väntan på att etapp 3 ska bli klar.

Som kompensation för detta läser vi nu att boende i etapp 3 ska betala minst 300 000 kr mer (!) i anslutningsavgift än våra grannar i etapp 1. Dessutom läser vi att alla tvingas betala trots att de inte tänker använda nya detaljplanen.
Den totala kostnaden för VA och gatukostnader för etapp 3 blir nu 700 000 kr, istället för 300 000 kr!
Flera av de boende i etapp 3 är pensionärer och kan inte få banklån, varför de nu tvingas att sälja efter att ha bott i området i 40 år.

Nu har vi tre frågor:

1. Är ansvariga i Huddinge kommun medvetna om konsekvenserna ovan?
2. Anser ansvariga i Huddinge kommun att konsekvenserna för boende i etapp-3 är rimliga,  logiska och rättvisa?
3. Hur ser ni på konsekvenserna ovan?

Gladö Kvarn 19-02-09

Med hälsningar

Pelle Johansson
Fritidsboende sedan 1989.

*Christine Coinberg  vår sekreterare, har från projektgruppen på samhällsbyggnad begärt följande den 16/ 1 2019 :
  • Kommunikationsplanen- hela området
  • Riskanalys/bedömning
  • riskutvärdering – färdig etapp
  • statusrapport
  • slutrapport färdig etapp
  • Ändringshantering
  • avvikelser – åtgärder

Ännu har inga papper krupit fram ur gömmorna(en månad senare) men 7 personer ringde henne samma dag och bekräftade att de skulle svara så någon hade nog eldat på iaf. Vi  undrar om det kommer efterkonstruktioner eller riktiga planer som fanns från början?

*Thomas Dahl har skrivit en tidslinje som vi kompleterar under tiden vi fortsätter gräva:

Klicka på länken nedan för att läsa

Gladö-tidslinje (2)

Maila oss ev uppgifter ni har, som vi kan komplettera denna tisdslinje med.
*Vidare är det en artikel på gång i mitti och vi tittar på att kontakta Uppdrag granskning och eller kalla fakta för när vi nu gräver så upptäcker vi en hel det brister som inte borde finnas i en kommun. Som tex styrdokument från 2008 som borde ha uppdaterats för två år sen när första beslutet togs.  Den togs bort på Anna Sundbergs påpekande den 14 jan 2019 och ännu finns inget nytt. Samma med informationen under kommunens flik vattnen och avlopp. Gammal information 2019 numer finns en länk till SVOA.
Och åter endast på vår begäran gör de ett utskick till boende 2019. Ett utskick som borde kommit runt 2013-2015 då man börjar denna revidering för att vi ska kunna göra livsviktiga val i god och skälig tid.
Vi har nu gedigna buntar med material och kommer begära ut papper ända ner på detaljnivå för tex beredning innan kf beslut, och papper mm på entreprenörernas jobb avtal osv.  Här får ni väldigt gärna bistå oss med detektivarbete.
All information ni vill komplettera med mailar ni på:
info@gladokvarn.se
Tusen tack hälsar styrelsen för allas solidaritet i denna galna värld där människor är reducerade till ”kollektivet” som bara består av fastigheter inte individer som vill kunna göra sina livsval i skälig och rättvis tid.
mvh
Anna Sundberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s