Mail till vår kommundirektör! Vi tänker att inte bara vi ska jobba för att hitta alla fel. Så vi ber om att även de gör en tidslinje på projektet. Och lite andra svar.

Hej Bengt Svenander!

Jag hoppar in här i er konversation för att fylla ut lite samt ställa en fråga.
Vi ser dina svar/argument de är desamma som vi fått från de flesta håll. Det vi ställer oss frågan till är varför man inte inväntar nya VA lagen som ligger på lagrådsremiss och snart på plats, den kom till just av dessa anledningar och i maj är det debatt i riksdagen om en motion från moderaterna ang detta. Rättsskandal är ett ord som nämns i artikeln och vi har kontaktat denna moderat som nu är insatt i vårt fall.  Vi hänvisar även till EU konvetionen om att ingen ska behöva gå från sitt hus/hem vilket i detta fallet blir konsekvensen för väldigt många av oss. Frågan här går alltså långt utanför VA lagen som den ser ut idag.

Projektets förseningar!

Våra medlemmar härute har frågat mig under helgen om inte vi kan få en tidslinje från projektstart till nu på händelser som skett och kanske varför. Jag tänker mig att det kanske bäst kan delegeras till Helene Hill som väl är ansvarig direktör för samhällbyggnad och insatt i projekten??Vore det möjligt?

Vi har försökt oss på en egen och då snubblar vi på väldigt många saker. Bla varför inte ett nytt avtal mellan sthlm Vatten och kommunen ännu är klart? E&Y bad om ett sådant i revisionen 2013, vi hittar ett dokument 2015 från svoa där de skriver att det är på gång. Året är nu 2019 det enda avtal vi hittar är från 1997 (vi har kontollerat hos SVOA men där finns heller inget)

Sen har vår sekreterare bett Leif Nilsson om följande

Bifogar enligt ök per telefon(2019-01-15) listan på önskade projektdokument:
  • Kommunikationsplanen- hela området
  • Riskanalys/bedömning
  • riskutvärdering – färdig etapp
  • statusrapport
  • slutrapport färdig etapp
  • Ändringshantering
  • avvikelser – åtgärder

Till dags dato har inget kommit han har ringt och sagt att det var komplicerat. Jag tänker att kvalitetsledningssystemet borde kunna visa dessa ganska snabbt men de kanske ligger manuellt någonstans. Dessa skulle säkert passa in på en tidlinje. Om de finns att få.

När man jobbar med kvalitetsledningssystem vet man att man inte kan nöja sig med att konstatera saker som tex konkurs utan man måste ställa frågan varför. (gärna fem ggr bakåt i tiden) så bakom dina svar till oss ang projektet tid döljer sig massor med VARFÖR och HUR. Dessa reder vi gärna ut på en tidslinje.
Sen har vi frågan om den totala bristen på information. Protokoll på KF beslut är inte information. Ett par tusen boende kan ju inte gissa sig till att de helt plötsligt ska kika in på kommunens hemsida 2017 och se vad som klubbas och att en bomb om höjda avgifter på över 200%ska slå ner. Denna bomb slog istället ner alldeles försent. Ingenting förrän dec 2018 vilket gjorde att vi inte hade möjlighet att ens överklaga första beslutet.  Det var tom så illa att 14 januari 2019 låg styrdokument från 2008 med gamla taxan(98,000kr) kvar. (Ännu finns inget nytt.) Den togs bort på min inrådan med ett ”hoppsan det var ju inte bra ”  Detta är inte beslut av liten karaktär utan underlåtelse av information som får förödande konsekvenser. Och som den nya demokratiutredningen visade på svt forum häromdagen var just dessa händelser bevis på att,  medborgares inflytande på lokal utveckling, saknas i demokratin.
Som boende/medborgare/skattebetalare
säger jag som Pelle och vädjar till förståelse för det orimliga i att höja en avgift över 200% på några år utan att information delges i skälig tid.
mvh
Anna Sundberg
Ordförande i Gladö Fastighetsförening
Hållbarhetskonsult

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s