Det är viktigt att välja en plats för elden där det inte är risk att den sprider sig eller skadar mark och vegetation. Mossa, torvmark eller jordig skogsmark är mindre bra. Där finns inte bara risk för att elden lätt kan sprida sig. Den kan också ligga och pyra nere i marken för att senare flamma upp.

Elda inte direkt på – eller alldeles intill – berghällar eller större stenblock! De spricker sönder och får sår som aldrig läker.

Se till att Du har vatten till hands för att släcka elden!

Du får ta nedfallna kottar och löst liggande pinnar och grenar på marken som ved till elden. Men det är inte tillåtet att hugga eller såga ner träd eller buskar, eller att ta ris, grenar eller näver från levande träd. Det är inte tillåtet att elda sopor.

Släck alltid din eld! Låt elden brinna ut fullständigt. Häll vatten på och rör om så att Du är säker på att glöden slocknat. Om Du använder engångsgrill är det viktigt att den tas med när Du går.

Ofta eldningsförbud!
Om det finns skäl för stor brandrisk kan det bli eldningsförbud. Exempelvis vid torrt väder. Då är all öppen eld förbjuden, även eldning i iordninggjorda eldstäder.

Du befinner dig nu i Södertörn. Brandriskinformation nås på telefonsvararen 08-721 23 26.

Ta med dig dina sopor när Du går! Tänk på att aldrig elda direkt på klippor eller när det är torrt i markerna. Släck noga!

Källa: Naturvårdsverket http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Eldning/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s